Optiboard - the kitchen board for professionals

If you always use and care for the cutting board in the right way, it will serve you for many years.

  1. Before use, please carefully remove the transport packaging and dispose it by sending it for recycling.
  2. Entfernen Sie die Schutzfolie auf der Schneidoberfläche.
  3. When transporting the cutting board, ensure that it is held securely and do not drop it on the floor. The cutting board could be damaged and you could injure yourself.
  4. Place the cutting board on a table or worktop and screw in the adjustable feet on all 4 sides to the desired height and inclination.
  5. After use, please clean the cutting board with cleaning agents that are approved and recommended by the (BGN) Berufsgenossenschaft Nahrungsmittel und Gaststätten in the field of food preparation. Cleaning with water is usually sufficient. If the size is enough, the cutting board can also be washed in large dishwashers. The temperature should be 75° C to achieve absolute hygiene.
    Discolourations, e.g. caused by cutting beetroot, can be soaked in cooking oil, salad oil or olive oil for a few minutes. Then rinse the board with suitable washing-up liquid and warm water.
    Clean the chopping board thoroughly if different foods such as meat, fish or e.g. vegetables are prepared alternately.
  6. Follow the instructions of the German Social Accident Insurance, Employer's Liability Insurance Association and Occupational Safety:
    GUV-R 111 / Rule - Work in kitchen establishments.
    BGR 111 "Working in kitchens"
    ASI 8.20/04 "Hygiene in Kitchens"
    Guideline for Good Hygiene Practice in the Catering Industry (DEHOGA)
    A HACCP concept or certification is recommended for food processing.
  7. Store the cutting board in dry rooms if possible, do not expose the cutting board permanently to sub-zero temperatures or direct sunlight.
  8. Aus Erfahrung hat das Schneidbrett eine lange Lebensdauer. Sollte die Oberfläche durch massiven Dauergebrauch wider Erwarten doch beschädigt werden, so können leichtere Schäden mit einem Schleifschwamm korrigiert werden, bzw. schwerere Schäden (tiefe Einkerbungen) durch Abhobeln beim Tischler oder Schreiner, oder durch Überfräsen der Oberfläche.
  9. Die Stellfüsse können abgeschraubt werden.
  10. Rubber rings are embedded in the lower part of the adjustable foot to prevent slipping.

These explanations do not claim to be complete.

WE WISH YOU MUCH PLEASURE AND GOOD SUCCESS WITH THE OPTIBOARD CUTTING BOARD.

THE MATERIAL

Für die Herstellung unserer Schneidbretter verwenden wir nur Werkstoffe aus hochmolekularem PolyEthylen mit einer Dichte ( g/cm3 ) von 0,93 und 0,95 nach DIN EN ISO 1183.​
Das Material entspricht der Lebensmittelkonformität EU und FDA bei Farbe “weiß/natur/grün. Für die Farben schwarz, blau, rot und gelb gilt die EU-Lebensmittelkonformität. ​
Für die Herstellung unserer Schneidbretter verwenden wir nur Werkstoffe aus hochmolekularem PolyEthylen mit einer Dichte ( g/cm3 ) von 0,93 und 0,95 nach DIN EN ISO 1183.​
Das Material entspricht der Lebensmittelkonformität EU und FDA bei Farbe “weiß/natur/grün. Für die Farben schwarz, blau, rot und gelb gilt die EU-Lebensmittelkonformität. ​